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e-ISSN 1828-1427

 

Rivista trimestrale di Sanità Pubblica Veterinaria edita dall'Istituto Zooprofilattico Sperimentale dell'Abruzzo e del Molise ‘G. Caporale’

A quarterly journal devoted to veterinary public health, veterinary science and medicine published by the Istituto Zooprofilattico Sperimentale dell’Abruzzo e del Molise ‘G. Caporale’ in Teramo, Italy


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2018 - Volume 54 (4), October-December
   
 
Giuseppe Aprea, Loredana Zocchi, Mariassunta Di Fabio, Sara De Santis, Vincenza Annunziata Prencipe†, Giacomo Migliorati  
The applications of bacteriophages and their lysins as biocontrol agents against the foodborne pathogens Listeria monocytogenes and Campylobacter spp.: an updated look
293-303
doi: 10.12834/VetIt.311.1215.2

 
Summary
Listeria monocytogenes and Campylobacter spp. are foodborne pathogens responsible for outbreaks and disease in humans. The emerging problem of bacterial antibiotic resistance and the persistence of pathogens in the environment, especially where foods are processed, are some of the reasons that have led to a re-emerging interest in bacteriophages and their lysins as potential candidates for bio-control. This review focuses on the use of bacteriophages and their lysins as alternative strategies for controlling the foodborne pathogens L. monocytogenes and Campylobacter spp. In addition, the application of bacteriophages and their lysins in food safety and animal health, as well as phage-resistance development, legislation, and future prospects were discussed.

Keywords
Bacteriophage, Bio-decontaminant, Campylobacter spp., Foodborne pathogen, Listeria monocytogenes, Phage-therapy, Safety.


Full text

     

 
Aggiornamento sulle applicazioni dei batteriofagi e delle loro lisine nel biocontrollo di Listeria monocytogenes e Campylobacter
 
Riassunto
Listeria monocytogenes e Campylobacter spp. sono patogeni responsabili di malattie a trasmissione alimentare negli esseri umani. Il problema dell’antibiotico-resistenza e la persistenza dei microrganismi patogeni nell'ambiente, soprattutto nelle produzioni alimentari, sono alcuni dei motivi che hanno portato recentemente alla rivalutazione dei batteriofagi e delle loro lisine come potenziali candidati per il bio-controllo contro i batteri. In questa monografia l’attenzione è stata focalizzata sul potenziale utilizzo di fagi e relative lisine come strategia alternativa per contenere, in particolare, L. monocytogenes e Campylobacter spp. Sono stati valutati, inoltre, l’efficacia dell’applicazione nella sicurezza alimentare e nella salute animale, lo sviluppo di fago-resistenza, la legislazione e le eventuali prospettive future in relazione al loro potenziale impiego.

Parole chiave
Batteriofago, Bio-decontaminante, Campylobacter spp., Fago-terapia, Patogeno a trasmissione alimentare, Listeria monocytogenes, Sicurezza.


 
 
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